Hva pakker jeg i fødebagen?

I uker og kanskje måneder før fødselen planlegger vi hva som skal ligge i bagen vi skal ta med inn til sykehuset den dagen vi skal føde. 

Hva du vil ha bruk for under fødsel og de første dagene etter fødselen varierer og avhenger blant annet av hvor mange timer man er i fødsel, og hvor lenge man blir på sykehuset etter fødsel.

Her får du våre beste råd og anbefalinger til hva du, fødepartner og baby har behov for i fødebagen.

 

Til deg selv

Papirene dine
Helsekort, blodprøvesvar og evnt andre viktige papirer

 

Toalettsaker
Det er varierende hvor mye man ønsker, orker eller får tid til å bruke på egenpleie i forbindelse med fødsel og dagene etter. Noe er en nødvendighet, andre ting brukes ved anledning.

 • ​Tannbørste og tannkrem
 • Hårbørste
 • Shampoo/balsam
 • Deodorant
 • Lipsyl (Ja!)
 • Hånd-/fuktighetskrem
 • eventuelt Make up

Nedkjølingsbind og skylleflaske
Spesielt designet for å lindre og gi omsorg til underlivet ditt etter fødsel!
Du finner mer informasjon om nedkjølingsbind og skylleflasker her


Gode myke og tøyelige barseltruser 
Du får engangstruser/nettingstruser på sykehuset. Ønsker du noe med mer hold i og som ikke er gjennomsiktig, er disse barseltrusene helt perfekte sammen med kjølebindene. Det er godt å ha noen truser som er høye på livet, så de ikke strammer mot en øm mage og/eller keisersnittsår. 

Hårstrikk/-bånd

Ørepropper
Det er godt å kunne stenge verden litt ute, både under fødsel og når man skal sove etter fødsel (kanskje på fellesrom)

Morgenkåpe 
Et "insider" tips her er og ikke ta med seg den fineste hvite og nye morgekåpen din, det er fort gjort at det kan bli litt blodflekker etc. 
Innesko/tøfler/slippers

Pass på å ikke ta med deg bakterier fra gulvet opp i sengen der du har barnet ditt. Det er også lurt å ikke ta med deg de fineste nye tøflene dine, noen som kan vaskes er helt supert.

Telefon og kamera
Headset, lader/powerbank. Det er smart og ikke gå tom for energi også på telefon/kamera. En fødsel innebærer ofte endel venting, og da er det fint å ha noe å holde på med, et headset å stenge verden ute med og ta noen bilder for senere. Etter fødsel anbefaler jeg å legge elektroniske duppeditter bort litt, og bare nyte det magiske øyeblikket i fred og ro uten forstyrrelser.
Massasjeolje
Mange liker å få massasje av rygg, føtter etc under fødsel. Det fungerer aller best med en god massasjeolje - feks denne som jeg har valgt til butikken fordi jeg liker den så godt selv :D
Komfortabelt tøy
Løst og ledig tøy, gjerne noe du ikke er så redd for at det kan komme flekker på. Topper med åpning foran er praktisk ift hudkontakt og amming. Mange synes det er godt med ullsokker om man er kald etter fødselen.
 • T-skjorter store
 • Joggebukse/topp 
 • Store truser (du får nettingtruser på sykehuset)
 • Amme bh - uten spiler. (ofte ikke nødvendig de første par dagene før melkeproduksjonen starter for fullt) 
 • Varme sokker
 • evnt en bikinitopp v/vannfødsel om du ønsker

Drikkeflaske
Med en egen drikkeflaske er det enklere å huske å få i seg nok væske både under fødsel og i dagene etter. Det er nyttig å ha en som du også kan ligge å drikke av, med sugerør/biteventil som feks denne fra camelbak

Mat/drikke
Du trenger energi til jobben! Du får selvfølgelig mat og drikke på sykehuset, men om du ønsker noe spesielt eller kiosken er stengt er det godt å ha noe som gir deg energi gjennom hele fødselen.

Ammeinnlegg
Melkeproduksjonen starter som oftest for fullt på dag 2-3 etter fødsel. Noen ganger kan den imidlertid starte før man reiser hjem fra sykehuset, og det er fint med et godt og mykt ammeinnlegg i ull/silke eller engangsammeinnlegg
Ammesalve eks. @Purelan
For å forhindre og/eller lindre såre brystknopper ved amming. 
Gravidepute @bbhugme, ammepute eller egen pute
Mange sover best med egen pute. For ekstra støtte og komfort både under og etter fødselen er både gravidepute og ammepute gode og ha. Du finner dem også i flere farger i nettbutikken til Fødebagen <3

Til baby

Mesteparten av det babyen har behov for finner du tilgjengelig på sykehuset: bleier, stellekrem, bodyer og teppe. Om du ønsker å bruke ditt eget, vil du få bruk for:

Myke og luftige babyklær
Gjerne i ull/silke som regulerer temperaturen best. Husk at det ofte er varmt på sykehuset og det er gunstig for både barnets temperaturregulering og ammingen at barnet ligger hud mot hud inntil kroppen deres. Om dere skal feks ned i kantinen er det fint å ta på barnet:

 • body
 • lue
 • sokker
 • teppe

Stellekrem Det finnes mange gode babykremer på markedet. Jeg anbefaler denne økologiske babykremen fra Weleda. Den inneholder sink, naturlig økologisk bivoks og hudvennlig ullvoks. Sammen danner disse en naturlig hinne som beskytter huden mot fuktighet, uten å tette porene.

Babyteppe 
Et deilig lett babyteppe er fint å ha på barsel Å svøpe babyen kan noen ganger hjelpe for en urolig baby,der verken byssing, amming eller bæring fungerer. Det er viktig at du svøper på en trygg måte - du kan lese mer om det her.

Bæresjal
Selvfølgelig ikke et must, men VELDIG praktisk når du vil ha hendene fri, men samtidig ha barnet inntil kroppen din. Du finner to typer gode bæresjal her.

Klær til hjemreise
Avhengig av hvilken årstid det er.

Bilstol
Kan være lurt å oppbevare i bilen til hjemreise, da det er liten plass på føde-/ barselstuene.

 

Til partner

Mengde tøy avhenger selvfølgelig av om/hvor mange netter du skal overnatte på sykehuset.

Komfortabelt tøy

 • joggebukse
 • t-skjorter
 • undertøy
 • evnt badebukse v/vannfødsel

Toalettsaker

 • Tannbørste og tannkrem
 • Deodorant

Vannflaske

Innesko/tøfler/slippers

Telefon og kamera - headset, lader/powerbank

"Tidsfordriv"
Mange fødsler innebærer venting. Det er ikke alltid den som føder har behov for massasje eller annen form for støtte/hjelp. Da kan det være godt å slappe av med eks en bok, blad e.l.

Mat og drikke
For å kunne være til god støtte under fødselen er det viktig at du også passer på deg selv og får i deg nok energi og væske. Du får kjøpt mat og drikke i kantinen/kiosken når den er åpen. Men det er alltid lurt å ha med noe som gir deg rask energi når du måtte trenge det. Energibarer, nøtter, smoothie, frukt etc

Mye av det dere trenger i forbindelse med fødsel og barseltid får du på sykehuset. Komfortabel sykehusskjorte, bleier, vanlige bind, engangstruser og tøy og bleier til babyen. Om du ønsker å bruke dine egne klær til deg selv og babyen, egen mat, ammepute eller det lille ekstra, kan du selv ta dette med deg. Det aller viktigste du tar med deg er helsekortet ditt, blodprøvesvar og evnt andre viktige papirer, innesko/tøfler til å ha på bena og komfortabelt tøy til barseldagene.

Det kan også være hyggelig å ta med noe som kan gjøre fødestuen litt som hjemme. Eget pledd/pute, batteridrevne lys el. men husk at det er begrenset med plass på en fødestue og skapene for oppbevaring er små. Verdisaker er det lurt å legge igjen hjemme, da det sjelden er lås på skaper/nattbord.

Tags : Fødebagen